Complementair Therapeut Shiatsu 

Overzicht 

  • Donderdag van 9.30 tot 15.30 uur

  • Jaar 2 en 3 ook twee zaterdagen per jaar 

  • 40 lesweken per jaar

  • HBO-niveau, SNRO geaccrediteerd

  • Totaal 240 EC’s

  • Kosten € 2450 per jaar inclusief BTW

Nieuwe cursus start:  

dinsdag 30 augustus

donderdag 1 september

Proefles:

donderdag 9 juni

donderdag 30 juni

dinsdag 23 augustus

donderdag 25 augustus

Meld je nu aan

 

Het eerste jaar van ons Complementair Therapeut Shiatsu Diploma is het Namikoshi Shiatsu Masseur Certificaat. Na dit eerste jaar voel je dat je shiatsu-beoefening je een sterker en flexibeler lichaam heeft gebracht. Je hebt geleerd hoe je je geest kunt kalmeren. Je raakt vertrouwd met het gevoel van bewegen en werken vanuit je Hara. En je hebt een goed gevoel wanneer je in een optimale positie en uitlijning bent om shiatsu te beoefenen.

Dit is de perfecte basis voor het verbreden en verdiepen van je shiatsu-vaardigheden! Na nog drie jaar studie en ontwikkeling kun je een complementair shiatsu-therapeut worden. Onze benadering van deze diepgaande therapeutische onderzoeken is om jou als student in het hart van het proces te plaatsen. Je wordt een unieke beoefenaar, in je kracht met een groot Ki-bewustzijn en uitgerust met een reeks technieken en inzichten.

MODULE NAMIKOSHI VERDIEPING

In deze module leer je praktische therapeutische shiatsu behandelingen voor verschillende aandoeningen. Je combineert wat je hebt geleerd in de westerse basislessen geneeskunde met uitgebreide shiatsu-lijnen, meridiaanpunten en oosterse gezondheidsconcepten, zoals kyo en jitsu.

Je leert holistische behandelingen voor veelvoorkomende pathologie binnen de verschillende lichaamsstelsels.

Na deze module ben je in staat om cliënten te helpen met nek- en schouderklachten, lage rug- en heupklachten, ischias en hernia, stress, depressie, burn-out, oorsuizen, hoofdpijn en vermoeide ogen, diabetes, overgangsklachten, sinusitis, chronische bronchitis en astma, hypertensie en spijsverteringsklachten, etc.

Je krijgt oog voor detail en het grotere plaatje waar mensen deel van uitmaken. Elk jaar ga je dieper op de materie in en pas je je opgedane kennis toe in je eigen samengestelde behandelingen, waarbij je uitgebreide Namikoshi shiatsu-technieken combineert met je ervaringsgerichte meridiaan-ontdekkingen.

MODULE ERVARINGSGERICHTE MERIDIANEN

In dit blok verdiep je je eigen zelfbewustzijn en Ki-gevoel om je reactie te baseren op hetgeen je ontvangt op dat moment. Alles wat we leren heeft als basis onze persoonlijke perceptie van Ki en de ervaring onderwijst je de theorie.

Qi-gong en andere op Ki gebaseerde praktijkoefeningen worden niet alleen gebruikt om je in staat te stellen de door Masunaga Sensei ontwikkelde verlengde meridianen en de klassieke punten te vinden, maar ook om inzicht te krijgen in wat ze uitdrukken. Deze aanpak is licht, speels en bevrijdend. Het richt zich meer op gezondheid en expansieve ontwikkeling (voor onszelf en onze ontvangers) en minder op pathologie – hoewel deze ook aan bod komt. Je bent je bewust dat je niet alleen met het fysieke lichaam werkt, maar ook met de emoties, fysiologie en geest van het individu. Je leert elke behandeling af te stemmen op de behoeften van het individu op dat moment.

Tijdens de lessen gebruiken we tekeningen, diagrammen, geluid en metaforen om het vermogen van elke individuele student te ondersteunen om Ki te voelen en vertrouwen te hebben in wat ze ervaren. De lessen zijn geworteld in de taoïstische filosofie, het werk van Masunaga en de lijn van de klassieke Oost-Aziatische theorie.

MODULE REFLEXOLOGIE

Vanaf het tweede jaar leer je de basisgrepen van aanvullende technieken zoals hand- en voetreflexologie. Per studiejaar volg je een aantal lessen die je helpen de basis van de reflexologie onder de knie te krijgen. Via reflexpunten op handen en voeten kun je indirect werken aan klachten gerelateerd aan de verschillende lichaamsstelsels.

Niet alleen met je cliënt, maar ook met jezelf! Je kunt deze technieken gebruiken als aanvulling op je shiatsu-behandeling en zeker als het lichaam moeilijker te behandelen is. Vooral bij kinderen, ouderen en ernstig zieken kan deze techniek heel goed worden toegepast.

MODULE ALGEMENE THERAPEUTISCHE VORMING

Vanaf het eerste jaar ga je in gesprek met degene die je gaat behandelen. De hulpvraag leren stellen, bepalen wat op dat moment voor jouw cliënt het belangrijkst is, een optimale behandeling en het rapporteren daarvan zijn vaardigheden die je gedurende jouw studie zult verfijnen.

Op basis van jouw anamnese en lichamelijke waarneming kun je een shiatsu-diagnose stellen. Je leert een behandelplan op te stellen en uit te voeren. Bewustwording van leefstijl en bewegingsoefeningen maken ook deel uit van je advies. Dit oefen je door zelf een aantal keer per jaar een deel van een Do-in les te geven.

Het uiteindelijke doel is om het zelfgenezend vermogen van je cliënt in alle opzichten te ondersteunen en de zelfredzaamheid te vergroten.

Gedurende de gehele opleiding dagen we je uit te reflecteren op je eigen handelen. Jij bepaalt grotendeels je eigen ontwikkelpad. Wij geven je handvatten en je maakt je eigen, bewuste keuzes. Wat voor therapeut ga je worden, ben je je bewust van je eigenheid, ken je je sterke punten en welke vaardigheden vragen meer aandacht? Door jaarlijks een Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP) op te stellen en jezelf doelen te stellen, groei je als therapeut en werk je aan de ontwikkeling van je competenties.

MODULE MASTERCLASSES MET YOSHINORI MIYASHITA SENSEI

We zijn erg gezegend dat we gedurende je hele opleiding maandelijkse Masterclasses kunnen aanbieden met Yoshinori Miyashita Sensei. Op zijn eigen bescheiden manier behandelt Yoshi-san aanvullende onderwerpen en technieken die je tijdens de wekelijkse lessen hebt geleerd. Hij combineert zijn Japanse levensvisie met internationale werkervaring om bijzonder effectieve behandelingen te creëren.

Yoshi-san studeerde persoonlijk bij de grondlegger van shiatsu, Tokujiro Namikoshi, aan het Japan Shiatsu College in Tokyo. Hij geeft al meer dan 35 jaar les op onze school.

Wij zijn van mening dat Yoshi-san’s beoordeling van de vaardigheden van de leerlingen essentieel is. Aan het einde van het tweede, derde en vierde jaar doet elke student een praktijktoets op de Sensei.

 AFSTUDEERJAAR

In het vierde jaar volg je alle lessen zoals in het tweede en derde jaar, maar in plaats van MBK-lessen werk je aan de voorbereiding van het starten van je eigen praktijk en je afstudeeropdracht.

Je start met je eigen intervisiegroep, je werkt een plan uit voor praktijk- en bedrijfsvoering en je maakt je eindopdracht. Je afstudeeropdracht bestaat uit het schrijven van een scriptie waarvoor je een concrete hulpvraag gaat onderzoeken met literatuur- en praktisch onderzoek  en je stelt een behandelplan op. Je presenteert je bevindingen en je geeft er een les over.

Om de beroepsopleiding af te ronden moet je de volgende activiteiten extern behalen. Deze kosten zijn niet inbegrepen in het lesgeld.

Medische Basiskennis (CPION of SNRO-geaccrediteerd)

EHBO diploma

Bezoek aan 3 shiatsu therapeuten ( in je eerste jaar)